Solrummet

Njut av sol och värme

Vårt solrum är unikt för Kalmar. Här kan du alltid njuta av solen och värmen oavsett om det regnar, snöar eller blåser ute. Till skillnad mot vanliga solarium så får du solens hela spektrum, men utan solens farliga UV-strålning, vilket ger en behaglig värme och ett skönt ljus. Vi har upp till 4 solstolar och det råder stillhet i solrummet, så att du lätt kan vila och slappna av, samtidigt som du lapar sol. Du bokar in dig själv eller ditt sällskap, så det finns inga okända personer i rummet, endast du eller du och ditt sällskap.

Läs mer om HarmoniQA SPA här.

 

Tropisk värme

Slå dig ner i en av våra solstolar, sätt på solglasögonen och dröm dig bort till varmare breddgrader. Låt värmen från solljuset överskölja dig. I bakgrunden hörs ljudet av vågornas brus, vilket skapar en harmonisk känsla i kroppen. Bra förutsättningar för dig, så att du lätt kan koppla av och kan drömma dig bort till ditt eget paradis.

 

Pigg och glad

Ljuset gör att du känner dig piggare och gladare än vad du normalt skulle göra under vinterhalvåret. Ljuset gör också att kroppen kan fylla på med D-vitamin, som vi har brist på under den mörkare delen av året.

 

Bra att veta när du bokat

Det blir upp mot 30 grader i rummet. Ta därför med dig kläder att byta om till. Lämplig klädsel är shorts och linne, bikini eller liknande. Det är dessutom skönt att känna värmen och ljuset mot huden. Vi rekommenderar att du använder solglasögon när du sitter i solrummet. Medtag egen handduk att ligga på i solstolen.

 

Om solljuset

Solljuset i HarmoniQAs solrum kommer från solsimulatorer från Sunwell Group AB. Solsimulatorerna återskapar solens hela spektrum av solljus. Solens UV-ljus delas upp i UVA- och UVB-strålar. Solsimulatorerna har reducerad nivå av de skadliga UVA-strålarna, så att du kan njuta av sol och värme utan några hälsorisker. Mer djupgående teknisk beskrivning av solsimulatorerna, samt om hälsoeffekter mm finns att läsa här.

UVA-strålar är de strålar som ger huden pigment, föråldrar den och kan orsaka cancer. UVA-strålarna kan även bryta ner D-vitaminet i kroppen. I solarium används bara UVA-strålning.

 

Solljusets hälsoeffekter

UVB-stålarna behöver du för att din hud ska kunna producera D-vitamin. Här i Sverige får vi för låg dos av det rekommenderade dagsbehovet av D-vitamin under perioden augusti-maj. Det beror på att solen inte står i tillräckligt hög vinkel för att UVB-strålarna ska kunna nå oss.

Forskning har visat att vi behöver 20 minuter solljus av UVB-strålarna per dag, året runt, för att må riktigt bra. 55 minuter i solrummet motsvarar 20 minuter i naturligt solljus mitt på dagen i juni och juli. Många av Många upplever omedelbar effekt och förnyad energi redan efter ett solpass, men självklart är återkommande solning att föredra för hälsan.

Soljljusterapi kan också hjälpa mot exempelvis depressioner och vissa hudsjukdomar.

 

Om D-vitamin

När du exponerar huden för UVB-strålning från solen bildar kroppen D-vitamin. D-vitamin behöver vi för att kalcium ska kunna tas upp av tarmen och därigenom kunna bygga upp och bibehålla ett starkt skelett.

 

Brist på D-vitamin

Forskning visar att brist på D-vitamin kan leda till trötthet, depression, ökat sötsug, ökat sömnbehov, sämre immunförsvar och hjärtsjukdomar.

Ny forskning har även visat koppling mellan D-vitaminbrist och flera olika cancerformer. D-vitaminbrist är näst intill en folksjukdom i Norden idag, men i och med att det är en tyst åkomma som inte ger några tydliga symptom kan det vara svårt för läkare att diagnostisera den.

Med ökat D-vitaminintag skulle fler må bättre i sin vardag. Det har visat sig att regelbundna besökare i Sunwell Groups solrum i mindre utsträckning drabbas av nedstämdhet och depressioner. Dessutom har sjukskrivningar bland besökarna minskat med upp till 25 %, eftersom ökat D-vitaminintag stärker immunförsvaret!

Läs gärna mer om D-vitaminbrist här: Illustrerad Vetenskaps  och Hälsosidorna.se.

 

D-vitamin via kosten

Du kan också få i dig D-vitamin via kosten, men eftersom näringsinnehållet i vår mat har minskat radikalt de senaste 30 åren krävs det så mycket mer volym mat för att uppnå rätt nivåer. Man behöver exempelvis i så fall dricka 13 liter mjölk/dag eller äta 35 ägg/dag för att få i sig tillräckligt med D-vitamin!