Medicinsk termografi i Kalmar

BioMix erbjuder alternativ till mammografi, med termografi som hjälpmedel, hos HarmoniQA. Det blir troligtvis 8 och ev 9 april, beroende på intresse.

Idag är den traditionella mammografin ifrågasatt. Denna Undersökning ska ses som ett komplement till mammografi och ett ytterligare diagnostikverktyg, istället för att man kanske inte gör någon undersökning alls.

Genom att hitta cancer i ett tidigt skede, innan den ger symtom eller går att känna med fingrarna, ökar chansen att bli botad.

Termografi är ett hjälpmedel för att visualisera problem. Exempelvis fibromyalgi, nervinklämmningar, muskelinflammationer samt alternativ mammografi. Vid exempelvis cancer kan flera fysiologiska förändringar som ökat blodflöde i området, ökad angiogenes och frisättande av vasoaktiva substanser
bidra till att den infraröda strålningen förändras.

Termografin skall ses som en kompletterande undersökningsmetod. Den är inte ett självständigt diagnostiskt hjälpmedel, men en fördel är att man kan se sjukliga förändringar tidigt och den kan vara till hjälp, när information från andra undersökningar skall tolkas. Metoden har fler fördelar. Den är inte invasiv, patienten utsätts inte för någon strålning och det finns inga kontraindikationer. Termografi kan till exempel genomföras vid graviditet och undersökningen kan upprepas hur många gånger som helst.

Anmäl ditt intresse genom att maila till oss, se nedan. Anmälan är inte bindande, men ger oss en fingervisning om hur många som är intresserade.

 

Mer om termograferingen (text från BioMix hemsida)


Tekniken

Alla kroppar och föremål avger IR-Strålning. IR-strålning är visserligen osynlig för det mänskliga ögat, men med termografi kan man t ex se fotspåren från någon som har gått barfota över ett trägolv eller plastmatta flera minuter efteråt. Termografi visar fysiologi, inte anatomi. Upplösningen i en bra termografibild är 0.05°C. Termografikameran arbetar i det våglängdsområde som kallas ”bortre infraröda”.

En termografikamera kan inte bara användas till medicinsk termografi utan används också inom spaning efter försvunna personer med helikopter, värmefotografering av hus och vid industriella tillämpningar så som förebyggande underhåll hos kraftbolag mm.

Hur går en undersökning till?
Undersökningen är icke invasiv – ingenting tillförs kroppen. Den är dessutom smärtfri, beröringsfri och helt ofarlig. Termografikameran är på ett avstånd av ca två meter från den person som ska undersökas. Kroppsdelen som ska undersökas ska vara fri från kläder och beröring 15 minuter före termograferingen.

Hur lång tid tar det?
Själva undersökningen tar ca 10-20 minuter, beroende på hur omfattande undersökningen är.

Resultatet
Efter termograferingen läses bilderna in till ett dataprogram där nivåer och tempraturanalyser läggs in. Alla får tillgång till sina egna bilder, normalt en pdf-fil (efter ca 2 veckor). När du fått dina bilder ringer du upp Ingemar som gjort din termografering och ni går då tillsammans igenom bilderna, per telefon. Naprapaten eller läkaren i sin tur har med hjälp av termografi fått en värdefull hjälp till diagnos och fortsatt behandling av patienten. Efter ytterligare behandlingar hos naprapat eller läkare kan man upprepa termograferingen för att se om behandlingen gett förväntat resultat.

 

Läs mer här.

Tid: Måndagen den 8/4
Plats: HarmoniQA Spa och Butik, Södra Långgatan 23, Kalmar
Kostnad: Alternativ mammografi 1200 kr, halvkropp: 1800 kr, helkropp: 2400 kr.
Bokning: Maila till info[@]harmoniqa.se och uppge namn, mobilnummer och mailadress. OBS: Går ej att boka in sig själv via anmälningsknappen, så maila. Det finns tider kvar!